The site uses cookies to provide you with a better experience. By using this site you agree to our Privacy policy.
The site uses cookies to provide you with a better experience. By using this site you agree to our Privacy policy.

Φορολογικό Δελτίο 17/2020 – 11 Σεπτεμβρίου 2020 - Τροποποιήσεις του Περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας Νόμου

Φορολογικό Δελτίο 17/2020 – 11 Σεπτεμβρίου 2020 - Τροποποιήσεις του Περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας Νόμου

Tax Department

Το παρών Δελτίο παρέχει διευκρινήσεις ως προς την εφαρμογή του Περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Τροποποιητικού) (Αρ.4) Νόμου του 2020 - Ν.122(Ι)/2020, (ο "Νόμος"), ο οποίος δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας στις 20 Αυγούστου 2020.

Με τον εν λόγω τροποποιητικό νόμο έχουν επέλθει οι πιο κάτω αλλαγές οι οποίες και αναλύονται στην Ερμηνευτική Εγκύκλιο 242 του τμήματος φορολογίας.


1. Εισαγωγή νέου ορισμού «νομικό πρόσωπο»

Τροποποιείται ο ορισμός για το «νομικό πρόσωπο» ο οποίος περιλαμβάνει εταιρεία, συνεταιρισμό, σωματείο, λέσχη, σύλλογο, σύνδεσμο, οργανισμό ή οποιαδήποτε άλλη ένωση προσώπων, ανεξάρτητα εάν έχει συσταθεί ή όχι σύμφωνα με τις διατάξεις οποιουδήποτε νόμου ή κανονισμού. Η αλλαγή ήταν αναγκαία για σκοπούς πληρότητας της νομοθεσίας.

2. Επέκταση της εφαρμογής του άρθρου 11Β

Η φράση «υποκείμενο στο φόρο πρόσωπο» αντικαταστάθηκε με τη φράση «οποιοδήποτε πρόσωπο» που παρέχει υπηρεσίες ή υπηρεσίες με αγαθά στα πλαίσια κατασκευής, κατεδάφισης, επιδιόρθωσης ή συντήρησης ή οποιουδήποτε έργου πολιτικής μηχανικής. Ως αποτέλεσμα, το υποκείμενο στο φόρο πρόσωπο που λαμβάνει υπηρεσίες για τις οποίες έχει υποχρέωση για αντίστροφη χρέωση οφείλει να προβαίνει στην απόδοση ΦΠΑ, ανεξάρτητα αν το πρόσωπο από το οποίο λαμβάνει τις υπηρεσίες αυτές είναι εγγεγραμμένο στο μητρώο ΦΠΑ ή όχι. 

3. Αντίστροφη χρέωση για τοπικές συναλλαγές ηλεκτρονικών αγαθών (π.χ. κινητά, τηλέφωνα) 

Με την εισαγωγή του νέου άρθρου 11Ε στο Νόμο, επιβάλλεται ΦΠΑ από το λήπτη με τη μέθοδο της αντίστροφης χρέωσης στις τοπικές παραδόσεις αγαθών όπου τα αγαθά που παραδίδονται εμπίπτουν στις πιο κάτω κατηγορίες:
  • κινητά τηλέφωνα∙
  • μηχανισμοί ολοκληρωμένων κυκλωμάτων, όπως μικροεπεξεργαστές και κεντρικές μονάδες επεξεργασίας∙ και
  • κονσόλες για παιχνίδια, ταμπλέτες ηλεκτρονικών υπολογιστών και φορητοί υπολογιστές.
Αφορά όλες τις συναλλαγές όπου ο λήπτης είναι υποκείμενο στον φόρο πρόσωπο κατά το χρόνο της συναλλαγής και λαμβάνει τα αγαθά στο πλαίσιο άσκησης ή για σκοπούς προώθησης της επιχείρησης που ασκεί.
Επίσης, οι αγορές αυτές λαμβάνονται υπόψη για σκοπούς υποχρέωσης εγγραφής του λήπτη των αγαθών αυτών εάν δεν είναι ήδη εγγεγραμμένος στο μητρώο ΦΠΑ.

4. Επιστροφές ΦΠΑ

Εισάγονται οι εξής τροποποιήσεις στο Νόμο σχετικά με τις επιστροφές ΦΠΑ:
  • δίνεται το δικαίωμα στον Έφορο Φορολογίας να αναστείλει την καταβολή πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ σε περίπτωση που το υποκείμενο στο φόρο πρόσωπο, έχει παραλείψει να υποβάλεις τις δηλώσεις εισοδήματος στον Έφορο Φορολογίας μέχρι την ημερομηνία που υποβάλλεται η απαίτηση για επιστροφή∙ και
  • σε περίπτωση αναστολής της επιστροφής, δεν θα υπολογίζεται ούτε τόκος επί του πιστωτικού υπολοίπου.
Δεν θα είναι δυνατή η υποβολή αίτησης για επιστροφή ΦΠΑ μετά την πάροδο 6 ετών από το τέλος της καθορισμένης φορολογικής περιόδου. Εξαιρέσεις θα επιτρέπονται μόνο σε περιπτώσεις που ο Έφορος Φορολογίας τις κρίνει εύλογες.

5. Αλλαγή στις χρηματικές επιβαρύνσεις.

Η μη έγκαιρη υποβολή δήλωσης ΦΠΑ μέσα στα επιτρεπόμενα χρονικά πλαίσια θα επιφέρει χρηματική επιβάρυνση €100 αντί €51 που ίσχυε μέχρι τώρα.
Επιπλέον, θα επιβάλλεται χρηματική επιβάρυνση €200 για κάθε φορολογική περίοδο όπου δεν εφαρμόζονται σωστά οι πρόνοιες της αντίστροφης χρέωσης είτε αυτές αφορούν λήψη υπηρεσιών από το εξωτερικό (άρθρο 11) είτε λήψη υπηρεσιών από άλλους Κύπριους εμπορευόμενους (άρθρα 11Α – 11Ε), η οποία δεν θα υπερβαίνει συνολικά τις τέσσερις χιλιάδες ευρώ (€4,000).

6. Προθεσμία για υποβολή ένστασης στον Έφορο Φορολογίας

Νομοθετείται η προθεσμία των 60 ημέρων μέσα στην οποία επιτρέπεται η υποβολή ένστασης στον Έφορο Φορολογίας.

7. Υποχρεώσεις μη εγκαταστημένων στη Δημοκρατία προσώπων

Οι τροποποιήσεις συνδέονται με την εισαγωγή του νέου Μέρους ΙΑ στο Πρώτο Παράρτημα του Νόμου για την εγγραφή των μη εγκαταστημένων υποκειμένων στο φόρο προσώπων. Το υποκείμενο στο φόρο πρόσωπο που δεν είναι εγκατεστημένο στη Δημοκρατία, το οποίο παρέχει υπηρεσίες στη Δημοκρατία των οποίων ο τόπος παροχής είναι η Δημοκρατία και οι υπηρεσίες τους παρέχονται σε μη υποκείμενα στο φόρο πρόσωπα, δεν υπόκειται σε κάποιο όριο για σκοπούς εγγραφής.

8. Αλλαγή ορισμού ‘ανακαίνιση’

Με την τροποποίηση του Πέμπτου παραρτήματος του Νόμου, ο ορισμός «ανακαίνιση» αλλάζει σε: «σημαίνει παρέμβαση με προσθήκες, βελτιώσεις, επιδιορθώσεις σε ιδιωτική κατοικία, η οποία θεωρείται παλιά, δηλαδή έχουν παρέλθει τουλάχιστον τρία έτη από την πρώτη εγκατάσταση σε αυτήν».

9. Υπηρεσίες διεθνής μεταφοράς επιβατών

Με την τροποποίηση αυτή καθορίζεται ότι η παροχή υπηρεσιών μεταφοράς επιβατών από τη Δημοκρατία στο εξωτερικό και αντίστροφα, στην έκταση που αυτή πραγματοποιείται στη Δημοκρατία, υπόκεινται στο μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ που παρέχονται σε σχέση με την μεταφορά επιβατών σε αεροδρόμια και λιμάνια. Με αυτή τη προσθήκη, το πρόσωπο που παρέχει τις σχετικές υπηρεσίες θα καθίσταται υπόχρεο για εγγραφή στο μητρώο.

10. Χρονική ισχύ Νομοθεσίας

Οι πιο πάνω τροποποιήσεις εφαρμόζονται από την ημέρα δημοσίευσης τους στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, με εξαίρεση:
  • το άρθρο 11Ε τίθεται σε ισχύ από την 01 Οκτωβρίου 2020∙ και
  • η επιβολή χρηματικής επιβάρυνσης που αφορά τη μη απόδοση με αντίστροφη χρέωση τίθενται σε ισχύ από την 01 Ιουλίου 2021.
Το φορολογικό μας τμήμα είναι στη διάθεση σας να συζητήσουμε τα πιο πάνω και να σας βοηθήσουμε με οποιεσδήποτε επιπρόσθετες πληροφορίες ή διευκρινήσεις χρειαστείτε.

Επαφές:
Για επιπρόσθετες πληροφορίες ή/και διευκρινήσεις, παρακαλώ επικοινωνήστε με τους:

Χρίστο Χριστοδούλου
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: c.christodoulou@moore-limassol.com.cy

Λάκη Σαββίδη
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: l.savvides@moore-limassol.com.cy

Σκεύη Κούλα
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: p.koula@moore-limassol.com.cy