The site uses cookies to provide you with a better experience. By using this site you agree to our Privacy policy.
The site uses cookies to provide you with a better experience. By using this site you agree to our Privacy policy.

Φορολογικό Δελτίο 16/2020 – 8 Σεπτεμβρίου 2020 - Τροποποιήσεις του Περί Βεβαιώσεως και Εισπράξεως Φόρων Νόμου

Φορολογικό Δελτίο 16/2020 – 8 Σεπτεμβρίου 2020 - Τροποποιήσεις του Περί Βεβαιώσεως και Εισπράξεως Φόρων Νόμου

Tax Department

Το παρών Δελτίο παρέχει διευκρινήσεις ως προς την εφαρμογή του Τροποποιητικού Νόμου 126(Ι)/2020 του Περί Βεβαιώσεως και Εισπράξεως Φόρων Νόμου, ο οποίος δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας στις 20 Αυγούστου 2020.

Με τον εν λόγω τροποποιητικό νόμο έχουν επέλθει οι πιο κάτω αλλαγές οι οποίες και αναλύονται στην Ερμηνευτική Εγκύκλιο 46 του φόρου εισοδήματος:

1. Υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης από το φορολογικό έτος 2020

Από το φορολογικό έτος 2020 και μετέπειτα, όλα τα φυσικά πρόσωπα τα οποία κατά τη διάρκεια του φορολογικού έτους έχουν μεικτό εισόδημα που εμπίπτει στο άρθρο 5 του Περί Φορολογίας του Εισοδήματος Νόμου, οφείλουν να υποβάλουν φορολογική δήλωση. Τέτοια εισοδήματα, μεταξύ άλλων, συμπεριλαμβάνουν μερίσματα και τόκους.

Αναμένεται να εκδοθεί Διάταγμα από το Υπουργικό Συμβούλιο το οποίο θα περιλαμβάνει τις συγκεκριμένες κατηγορίες προσώπων οι οποίες δεν έχουν υποχρέωση για υποβολή φορολογικής δήλωσης για το φορολογικό έτος 2020.

Μέχρι και το φορολογικό έτος 2019, φυσικά πρόσωπα των οποίων το μεικτό εισόδημα τους, πριν την αφαίρεση οποιονδήποτε εκπτώσεων, δεν υπερέβαινε τις €19.500, δεν είχαν υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης, εκτός και αν υπήρχε αίτημα υποβολής από το Τμήμα Φορολογίας.

2. Προθεσμία υποβολής φορολογικής δήλωσης και πληρωμής φόρου εισοδήματος από το φορολογικό έτος 2020
 
Φορολογούμενος Φορολογική Δήλωση Προθεσμία υποβολής
φορολογικής δήλωσης
Προθεσμία πληρωμής
φόρου εισοδήματος
Φυσικό Πρόσωπο που δεν έχει υποχρέωση ετοιμασίας λογαριασμών ΤΦ1 31 Ιουλίου του έτους που ακολουθεί το φορολογικό έτος 31 Ιουλίου του έτους που ακολουθεί το φορολογικό έτος
Εταιρεία και Φυσικό Πρόσωπο που έχει υποχρέωση ετοιμασίας λογαριασμών ΤΦ1 (αυτοεργ) / ΤΦ4 15 μήνες που ακολουθούν το φορολογικό έτος  1 Αυγούστου του έτους που ακολουθεί το φορολογικό έτος  
 
3. Εισαγωγή νέας διάταξης που αφορά την υποβολή αναθεωρημένης δήλωσης

Εισάγεται νέα διάταξη (άρθρο 5Β) με την οποία παρέχεται η δυνατότητα σε κάθε πρόσωπο που θα έχει υποβάλει φορολογική δήλωση, για το φορολογικό έτος 2020 και εντεύθεν, να μπορεί να υποβάλει αναθεωρημένη δήλωση εντός 3 ετών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της φορολογικής δήλωσης για το εν λόγω φορολογικό έτος. Ο τρόπος υποβολής θα καθοριστεί σε μεταγενέστερο στάδιο.

Η δήλωση θα μπορεί να αναθεωρηθεί νοουμένου ότι η αναθεώρηση:
  • Προκύπτει λόγω αιτούμενης έκπτωσης, πίστωσης, αφαίρεσης ή ελάφρυνσης που προνοείται στο νόμο, ή
  • Είναι αναγκαία για διόρθωση λάθους ή σφάλματος, ή
  • Είναι αναγκαία για σκοπούς συνοχής με τις διατάξεις των νόμων που επιβάλλουν φόρο.
Κανένα πρόσωπο δεν μπορεί να υποβάλει αναθεωρημένη δήλωση κατά τη διενέργεια εξέτασης ή ελέγχου.

Αν προκύπτει επιπρόσθετος φόρος, αυτός θα πρέπει να καταβληθεί εντός 30 ημερών από την ημερομηνία υποβολής της αναθεωρημένης δήλωσης.

Για φορολογικά έτη πριν το φορολογικό έτος 2020, αναθεωρημένες δηλώσεις θεωρούνται ως εγκύρως υποβληθείσες εάν υποβληθούν εντός 6 μηνών από την ημερομηνία έναρξης εφαρμογής του εν λόγω νόμου που είναι στις 20/8/2020 (δηλ. να υποβληθούν μέχρι και τις 19/2/2021).

Παράδειγμα 1:
Φυσικό πρόσωπο έχει υποβάλει τη φορολογική του δήλωση για το φορολογικό έτος 2018. Μπορεί να υποβάλει αναθεωρημένη δήλωση μέχρι 19/2/2021, δηλαδή εντός 6 μηνών από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νόμου.

Παράδειγμα 2:
Για το φορολογικό έτος 2020, με ημερομηνία υποβολής την 31/7/2021, η αναθεωρημένη δήλωση μπορεί να υποβληθεί μέχρι 30/7/2024.

Παράδειγμα 3:
Εταιρεία έχει υποβάλει τη φορολογική της δήλωση για το φορολογικό έτος 2018. Μπορεί να υποβάλει αναθεωρημένη δήλωση μέχρι 19/2/2021, δηλαδή εντός 6 μηνών από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νόμου.

4. Αλλαγή στην προθεσμία υποβολής της Δήλωσης Εργοδότη (ΤΦ7)

Η προθεσμία υποβολής της Δήλωσης ΤΦ7 έχει τροποποιηθεί από την 31η Ιουλίου (3 μήνες μετά τις 30/4) του έτους που ακολουθεί το φορολογικό έτος στην 31η Μαΐου (3 μήνες μετά τις 28/2) του έτους που ακολουθεί το φορολογικό έτος.

Επιπλέον, το λογιζόμενο όφελος της χρηματικής διευκόλυνσης που παραχωρείται από εταιρεία σε άτομο μέτοχο/διευθυντή σύμφωνα με τα άρθρα 5(1)(ζ) και 5(2)(ζ) του Περί Φορολογίας του Εισοδήματος Νόμου, αποτελεί αμοιβή η οποία θα πρέπει να καταχωρείται στην ΤΦ7.  

5. Υποχρεώσεις εταιρείας που συστάθηκε στην Δημοκρατία αλλά δεν είναι κάτοικος Δημοκρατίας

Εταιρεία η οποία έχει συσταθεί στη Δημοκρατία αλλά δεν είναι κάτοικος της Δημοκρατίας οφείλει όπως ενημερώσει τον Έφορο Φορολογίας αναφορικά με την κατάσταση της επιχείρησης εντός 60 ημερών από την ημερομηνία σύστασης της, σε τύπο και τρόπο που καθορίζεται από τον Έφορο Φορολογίας.

Επιπρόσθετα, τέτοια εταιρεία έχει υποχρέωση υποβολής δήλωσης εισοδήματος 15 μήνες που ακολουθούν το φορολογικό έτος. 

6. Αλλαγές στα στοιχεία του φορολογούμενου

Φορολογούμενοι θα πρέπει να ενημερώνουν το Τμήμα Φορολογίας αναφορικά με οποιεσδήποτε αλλαγές επέρχονται στα στοιχεία του, εντός 60 ημερών από την ημερομηνία αλλαγής.

7. Κεφαλαιουχική κατάσταση (capital statement)

Ο Έφορος Φορολογίας δύναται με έγγραφη ειδοποίηση του να απαιτήσει από οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο όπως υποβάλει κατάσταση με πλήρεις λεπτομέρειες του ενεργητικού και παθητικού της προσωπικής και επαγγελματικής περιουσίας, εντός και εκτός της Δημοκρατίας, αυτού και κάθε εξ αυτού εξηρτημένου προσώπου, και του συζύγου αυτού.

Η κεφαλαιουχική κατάσταση μπορεί να ζητηθεί για περίοδο μόνο 6 ετών εκτός στην περίπτωση που μπορεί να θεωρηθεί ότι υπάρχει φορολογική απάτη. 

8. Δυνατότητα εξαίρεσης υποβολής λογαριασμών και δυνατότητα διενέργειας φορολογικού ελέγχου (τροποποίηση άρθρου 30 του βασικού νόμου)

Παρέχεται η δυνατότητα στον Έφορο Φορολογίας όποτε το κρίνει σκόπιμο να εξαιρέσει πρόσωπο από την υποβολή λογαριασμών, όταν απαιτείται από το νόμο η ετοιμασία τους.

Παρέχεται η δυνατότητα διενέργειας φορολογικού ελέγχου σε οποιοδήποτε εύλογο χρόνο, χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε προειδοποίηση στο επηρεαζόμενο πρόσωπο.

9. Αποδοχή μέσων πληρωμής με κάρτα (προσθήκη νέου άρθρου 30Α)

Τα πρόσωπα που ασκούν οικονομική δραστηριότητα έχουν υποχρέωση να αποδέχονται από τους καταναλωτές πληρωμή με κάρτα. Τα πρόσωπα αυτά θα αναφέρονται στο Διάταγμα που αναμένεται να εκδοθεί.

Καθορίζεται επίσης η υποχρέωση της επιχείρησης όπως συμβάλλεται με νομίμως αδειοδοτημένους Παρόχους Υπηρεσιών Πληρωμών, κατά τον οριζόμενα στον Περί Παροχής και Χρήσης Υπηρεσιών Πληρωμών και Πρόσβασης στο Σύστημα Πληρωμών Νόμο.  

10. Πρόγραμμα δημόσιων κληρώσεων (προσθήκη νέου άρθρου 30Β)

Εισάγεται πρόγραμμα δημόσιων κληρώσεων στο οποίο μπορούν να συμμετέχουν πρόσωπα που πραγματοποιούν συναλλαγές με τη χρήση μέσων πληρωμών με κάρτα ή άλλου ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής, για την αγορά αγαθών ή τη λήψη υπηρεσιών.

Λεπτομέρειες αναφορικά με τον τρόπο εφαρμογής του θα ανακοινωθούν μέσω σχετικού Διατάγματος.

11. Μη επιστροφή φόρου για μη συμμόρφωση ΦΠΑ (νέα διάταξη εδάφιο 6 άρθρου 35)

Εισάγεται περιορισμός στην επιστροφή πιστωτικού υπολοίπου. Συγκεκριμένα, δεν επιστρέφεται πιστωτικό υπόλοιπο σε φορολογούμενο που έχει παραλείψει μέχρι το τέλος του φορολογικού έτους που άρχισε η εξέταση για επιστροφή φόρου να υποβάλει δήλωση ΦΠΑ.

Επιπρόσθετα, ο Έφορος Φορολογίας δύναται να αναστείλει την καταβολή του πιστωτικού υπολοίπου μέχρι να συμμορφωθεί το πρόσωπο αυτό με την εν λόγω υποχρέωση του, περίοδο κατά την οποία δεν θα καταβάλλεται οποιοδήποτε ποσό τόκου. 

Επαφές:
Για επιπρόσθετες πληροφορίες ή/και διευκρινήσεις, παρακαλώ επικοινωνήστε με τους:

Χρίστο Χριστοδούλου
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: c.christodoulou@moore-limassol.com.cy

Λάκη Σαββίδη
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: l.savvides@moore-limassol.com.cy

Σκεύη Κούλα
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: p.koula@moore-limassol.com.cy