The site uses cookies to provide you with a better experience. By using this site you agree to our Privacy policy.
The site uses cookies to provide you with a better experience. By using this site you agree to our Privacy policy.

5A - Φόρος Ακίνητης Ιδιοκτησίας 2013

Σε συνέχεια του Φορολογικού μας Ενημερωτικού Δελτίου 5 και σύμφωνα με το Νόμο Που Τροποποιεί Τους Περί Φορολογίας Ακίνητης Ιδιοκτησίας (ΦΑΙ) Νόμους, ο οποίος ψηφίστηκε από το Κυπριακό Κοινοβούλιο την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013 και δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013, πραγματοποιήθηκαν οι πιο κάτω τροποποιήσεις:
 

 1.   Σε περίπτωση που το ολικό ποσό της αξίας της ακίνητης ιδιοκτησίας που βρίσκεται στη Δημοκρατία δεν υπερβαίνει το ποσό των €12.500, δεν επιβάλλεται και δεν εισπράττεται φόρος επί της αξίας της ακίνητης ιδιοκτησίας.

·       Αν η συνολική αξία της περιουσία ενός προσώπου (φυσικού ή νομικού) είναι για παράδειγμα €12.000, σε τιμές του 1980, τότε καμία φορολογία δεν θα καταβάλλεται στο Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων (ΤΕΠ).
 

 ·       Αν η συνολική αξία της περιουσία ενός προσώπου (φυσικού ή νομικού) είναι για παράδειγμα €20.000, σε τιμές του 1980, τότε θα πρέπει να καταβληθεί ΦΑΙ επί ολόκληρου του ποσού, δηλαδή €120 (€20.000*0,6%). Άρα δεν απαλλάσσονται οι πρώτες €12.500. 

2.   Καταργείται η ελάχιστη χρέωση των €75 (€12.500*0,6%).
 
Τρόποι πληρωμής ΦΑΙ

 ·       Πληροφορείστε ότι το ΤΕΠ σας παρέχει τη δυνατότητα πληρωμής των οφειλών του ΦΑΙ για το 2013 μέσω της ιστοσελίδας www.jccsmart.com.Οιφορολογούμενοι που επιθυμούν να πληρώσουν μέσω της ιστοσελίδας www.jccsmart.com, θα πρέπει να εισάγουν τον Αρ. JCCSMART που αναγράφεται στην Φορολογία της Ακίνητης Ιδιοκτησίας και να πληρώσουν χρησιμοποιώντας την πιστωτική τους κάρτα.

·       Επίσης, το ΤΕΠ παρέχει τη δυνατότητα πληρωμής του ΦΑΙ μέσω των Εγχώριων Τραπεζών καθώς και των Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων. Οι φορολογούμενοι που επιθυμούν αυτό τον τρόπο πληρωμής, θα πρέπει να προσκομίσουν το έντυπο Φορολογίας Ακίνητης Ιδιοκτησίας, την Ταυτότητα και το ποσό του φόρου σε μετρητά ή την πιστωτική τους κάρτα.


Υποχρέωση καταβολής του ΦΑΙ 

Στο ενδεχόμενο που κάποιος ιδιοκτήτης, ο οποίος διαθέτει συνολική περιουσία πέραν των €12.500, δεν έχει παραλάβει επιστολή επιβολής φορολογίας, αυτό δε σημαίνει ότι απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής του φόρου.
 
Moore Limassol Limited
196, Αρχ. Μακαρίου ΙΙΙ, Ariel Corner,
1ος Όροφος, Γραφείο 102, 3030 Λεμεσός, Κύπρος
www.moore-limassol.com.cy
 
Επαφές:
 
Για επιπρόσθετες πληροφορίες, παρακαλώ επικοινωνήστε με:
 
Χρίστο Χριστοδούλου
Τηλ: +357 25 820280
Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο: c.christodoulou@moore-limassol.com.cy
 
Λάκη Σαββίδη
Τηλ: +357 25 820280
Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο: l.savvides@moore-limassol.com.cy