The site uses cookies to provide you with a better experience. By using this site you agree to our Privacy policy.
The site uses cookies to provide you with a better experience. By using this site you agree to our Privacy policy.

Εντοκες επιστροφές ΦΠΑ

Έχει δημοσιευτεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας, στις 19 Οκτωβρίου 2012, αλλαγή στη Νομοθεσία ΦΠΑ με την οποία προνοείται έντοκη επιστροφή φόρου εισροών από το Κράτος σε υποκείμενο στο φόρο πρόσωπο (υ.φ.π.).
 
Το υ.φ.π., το οποίο έχει υποβάλει απαίτηση για επιστροφή φόρου εισροών, θα δικαιούται το επιστρεπτέο ποσό μαζί με τόκο στις περιπτώσεις όπου:
1.    Η καθυστέρηση στην αποπληρωμή του πιστωτικού υπολοίπου δεν οφείλεται σε υπαιτιότητα ή πράξη ή παράληψη του υ.φ.π.
2.    Η αποπληρωμή του πιστωτικού υπολοίπου έχει καθυστερήσει για χρονική περίοδο πέραν των 4 μηνών από την ημερομηνία υποβολής της απαίτησης.
 
Ο τόκος θα υπολογίζεται από την ημέρα εκπνοής της χρονικής περιόδου των 4 μηνών και το ύψος του έχει προς το παρών καθοριστεί στο 5% ετησίως.
 
Η περίοδος χάριτος για την Υπηρεσία ΦΠΑ να πληρώσει τα επιστρεπτέα ποσά παρατείνεται κατά 4 μήνες (δηλ. 8 μήνες στο σύνολο) στην περίπτωση που διενεργείται φορολογικός έλεγχος από τον Έφορο ΦΠΑ σε σχέση με την υποβληθείσα απαίτηση. Σε τέτοια περίπτωση, η καταβολή του τόκου αρχίζει να μετρά 8 μήνες μετά την υποβολή της απαίτησης.
 
Η αλλαγή της Νομοθεσίας τίθεται σε ισχύ 4 μήνες μετά την δημοσίευση της στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας και αφορά υποβολή απαιτήσεων που σχετίζονται με φορολογικές περιόδους πού έπονται της έναρξης της ισχύος της Νομοθεσίας.
 
Επαφές
 
Για επιπρόσθετες πληροφορίες, παρακαλώ επικοινωνήστε με:
 
Χρίστο Χριστοδούλου
Τηλ: +357 25 820280
Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο: c.christodoulou@moore-limassol.com.cy
 
Λάκη Σαββίδη
Τηλ: +357 25 820280
Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο: l.savvides@moore-limassol.com.cy