The site uses cookies to provide you with a better experience. By using this site you agree to our Privacy policy.
The site uses cookies to provide you with a better experience. By using this site you agree to our Privacy policy.

Φ.Π.Α σε σχέση με οικοδομές

Σύμφωνα με την ερμηνευτική εγκύκλιο 164 του ΦΠΑ με ημερομηνία 21 Μαρτίου 2012, η οποία τίθεται σε εφαρμογή από την 9η Μαρτίου 2012, όταν υποκείμενο στο φόρο πρόσωπο (υ.φ.π.) παρέχει υπηρεσίες ή υπηρεσίες μαζί με αγαθά μέσα στα πλαίσια κατασκευής, μετατροπής, κατεδάφισης, επιδιόρθωσης ή συντήρησης οικοδομής ή οποιουδήποτε έργου πολιτικής μηχανικής, σε άλλο υ.φ.π., τότε δενεπιβάλλεται ΦΠΑ επί της παροχής των υπηρεσιών.
 
Στις διατάξεις του πιο πάνω υπάγονται μόνο τα ακόλουθα:
1.    Υπηρεσίες οικοδόμων
2.    Υπηρεσίες εργοληπτών έργων
3.    Υπηρεσίες αρχιτεκτόνων
4.    Υπηρεσίες πολιτικών μηχανικών
5.    Υπηρεσίες επιμετρητών ποσοτήτων
6.    Υπηρεσίες υδραυλικών
7.    Υπηρεσίες ηλεκτρομηχανικών
8.    Υπηρεσίες ξυλουργών
9.    Υπηρεσίες ελαιοχρωματιστών
10. Υπηρεσίες σιδεράδων
11. Υπηρεσίες αυτών που σχετίζονται με τις εγκαταστάσεις αλουμινένιων πόρτων και παραθύρων (εξαιρουμένων των ετοιμοπαράδοτων αγαθών)
12. Επιχειρήσεις κατασκευής μεταλλικών σκελετών κτιρίων
13. Επιχειρήσεις ασφαλτοστρώσεων
14. Επιχειρήσεις μονώσεων
15. Επιχειρήσεις εκσκαφών
16. Υπηρεσίες διαχωρισμού οικοπέδων.
Οι πιο πάνω υπηρεσίες συμπεριλαμβάνουν τις υπηρεσίες που παρέχονται τόσο από εργολάβους όσο και από υπεργολάβους των πιο πάνω επαγγελμάτων.
 
Τονίζεται ότι δεν εμπίπτουν στις διατάξεις της πιο πάνω εγκυκλίου τα ακόλουθα, και άρα θα υπόκεινται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ:
1. Οι παραδόσεις οποιοδήποτε αγαθών μέσα στα πλαίσια κατασκευής, μετατροπής, κατεδάφισης, επιδιόρθωσης ή συντήρησης οικοδομής ή οποιουδήποτε έργου πολιτικής μηχανικής όπως
·  κυρόδερμα
·  σίδηρος
·  ξυλεία
·  κεραμικά και γενικά οποιαδήποτε υλικά οικοδομής ή άλλων αγαθών όπως είδη υγιεινής, ετοιμοπαράδοτων επίπλων και ηλεκτρικές συσκευές
2.    Οι παραδόσεις ακίνητης ιδιοκτησίας
3.    Οποιαδήποτε εργασία που συνιστάται στην εγκατάσταση ή συναρμολόγηση αγαθών, (όπως π.χ. τοποθέτηση παρκέ, χαλιών, εντοιχισμένων επίπλων), έστω και αν παρέχονται από τα επαγγέλματα που αναφέρθηκαν πιο πάνω.  
 
Υποχρέωση έκδοσης τιμολογίου από τον παροχέα
Υ.φ.π. που παρέχει υπηρεσίες ή υπηρεσίες μαζί με αγαθά δυνάμει των διατάξεων της εγκυκλίου, εξακολουθεί να έχει την υποχρέωση να εκδίδει τιμολόγιο ΦΠΑ και να δηλώνει τις συναλλαγές αυτές στην φορολογική του δήλωση (τετράγωνο 6 – Ολική αξία εκροών χωρίς ΦΠΑ). Σημειώνεται ότι το εν λόγω τιμολόγιο πρέπει να περιλαμβάνει τον αριθμό εγγραφής στο μητρώο ΦΠΑ του λήπτη των υπηρεσιών ο οποίος πρέπει επίσης να επιβεβαιώνεται από τον παροχέα μέσω του συστήματος VIES.
 
Απόδοση φόρου εκροών και διεκδίκηση φόρου εισροών από λήπτη των υπηρεσιών
Ο λήπτης των υπηρεσιών θεωρείται ως να είχε ο ίδιος παράσχει τις υπηρεσίες ή τις υπηρεσίες μαζί με τα αγαθά, μέσα στα πλαίσια ή για προώθηση της επιχείρησης του και υποχρεούται να αποδώσει ΦΠΑ για τις συναλλαγές αυτές στην φορολογική του δήλωση. Για τον λήπτη ισχύουν οι συνηθισμένοι κανόνες του φόρου εισροών. Επομένως,
α) Όταν πραγματοποιεί φορολογητέες συναλλαγές, έχει το δικαίωμα να εκπέσει το φόρο εισροών του,
β) Όταν πραγματοποιεί εξαιρούμενες συναλλαγές δεν έχει το δικαίωμα να εκπέσει το φόρο εισροών του,
γ) Όταν πραγματοποιεί τόσο φορολογητέες όσο και εξαιρούμενες όσο και εκτός αντικειμένου του φόρου συναλλαγές οφείλει να προβαίνει σε επιμερισμό του φόρου εισροών.
 
Συμπλήρωση φορολογικής δήλωσης από λήπτη των υπηρεσιών
Ο λήπτης των υπηρεσιών αποδίδει φόρο εκροών, πολλαπλασιάζοντας την αξία της συναλλαγής με τον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ και καταχωρεί το ποσό του φόρου εκροών, στο λογαριασμό ΦΠΑ και στην φορολογική του δήλωση (τετράγωνο 1). Δηλώνει επίσης την αξία της συναλλαγής (χωρίς ΦΠΑ) στο τετράγωνο 6 της φορολογικής δήλωσης. Καταχωρεί το ποσό του φόρου εισροών που δικαιούται να εκπέσει στη φορολογική του δήλωση (τετράγωνο 4) και τη συνολική αξία της συναλλαγής χωρίς ΦΠΑ στο τετράγωνο 7 της φορολογικής δήλωσης.
 
Τήρηση αρχείων από παροχέα και λήπτη των υπηρεσιών
Υ.φ.π. που παρέχει υπηρεσίες σύμφωνα με τις διατάξεις της εγκυκλίου, οφείλει να τηρεί αρχείο στο οποίο να αναγράφεται το όνομα και ο αριθμός εγγραφής του πελάτη και η ημερομηνία και αξία της συναλλαγής. Υ.φ.π. που λαμβάνει υπηρεσίες και αποδίδει το ΦΠΑ σύμφωνα με τις διατάξεις της εγκυκλίου, οφείλει να τηρεί αρχείο στο οποίο να αναγράφεται το όνομα και ο αριθμός εγγραφής του παροχέα και η ημερομηνία και αξία της συναλλαγής. Τα αρχεία πρέπει να τηρούνται για περίοδο 7 ετών.      
 
 
Επαφές
 
Για επιπρόσθετες πληροφορίες, παρακαλώ επικοινωνήστε με:
 
Χρίστο Χριστοδούλου
Τηλ: +357 25 820280
Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο: c.christodoulou@moore-limassol.com.cy
 
Λάκη Σαββίδη
Τηλ: +357 25 820280
Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο: l.savvides@moore-limassol.com.cy
 
  
Αυτή η δημοσίευση προορίζεται ως γενικός οδηγός μόνο και η εφαρμογή της σε συγκεκριμένες καταστάσεις θα εξαρτηθεί από τις εμπλεκόμενες περιστάσεις. Συνεπώς, συστήνουμε ότι οι αναγνώστες επιδιώκουν κατάλληλες επαγγελματικές συμβουλές σχετικά με οποιαδήποτε ιδιαίτερα προβλήματα αντιμετωπίζουν. Αυτές οι πληροφορίες δεν πρέπει να θεωρηθούν ότι υποκαθιστούν με οποιοδήποτε τρόπο οποιεσδήποτε επαγγελματικές συμβουλές.
 Η Moore Limassol Limited προσφέρει μεγάλη έκταση επαγγελματικών υπηρεσιών συμπεριλαμβανομένων των ελεγκτικών, λογιστικών, φορολογικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών σε δημόσιες και ιδιωτικές εταιρείες. Η εταιρεία μας έχει σημαντική εμπειρία καθώς και μεγάλο αριθμό πελατών στη ναυτιλία.