The site uses cookies to provide you with a better experience. By using this site you agree to our Privacy policy.
The site uses cookies to provide you with a better experience. By using this site you agree to our Privacy policy.

Φορολογικό Δελτίο 11/2020 – 25 Ιουνίου 2020 - Ειδικά Σχέδια για αντιμετώπιση των επιπτώσεων του Covid-19 (4η φάση)

Φορολογικό Δελτίο 11/2020 – 25 Ιουνίου 2020 - Ειδικά Σχέδια για αντιμετώπιση των επιπτώσεων του Covid-19 (4η φάση)

Tax Department

Στις 23 Ιουνίου 2020 δημοσιεύτηκαν στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας 5 νέα Διατάγματα της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για τα μέτρα στήριξης για αντιμετώπιση των επιπτώσεων του Covid-19.

Συγκεκριμένα, τα Διατάγματα αφορούν τα ακόλουθα 5 Ειδικά Σχέδια τα οποία θα ισχύουν για την περίοδο από 13/6/2020 μέχρι 30/6/2020:

1. Ειδικό Σχέδιο Ξενοδοχειακών Μονάδων και Τουριστικών Καταλυμάτων (ΚΔΠ 269/2020)
2. Ειδικό Σχέδιο Οικονομικών Δραστηριοτήτων (ΚΔΠ 270/2020):
  • Συνδεόμενων με την Τουριστική Βιομηχανία ή
  • Οι οποίες επηρεάζονται άμεσα από τον Τουρισμό ή
  • Που συνδέονται με Επιχειρήσεις που τελούν υπό Υποχρεωτική Πλήρη Αναστολή
3. Ειδικό Σχέδιο Πλήρους Αναστολής των Εργασιών της Επιχείρησης (ΚΔΠ 271/2020)
4. Ειδικό Σχέδιο για Επιχειρήσεις Ορισμένων Οικονομικών Δραστηριοτήτων (ΚΔΠ 272/2020)
5. Ειδικό Σχέδιο Στήριξης Ανέργων (ΚΔΠ273/2020)

Οι κύριες διαφορές των νέων σχεδίων σε σύγκριση με τα προηγούμενα σχέδια είναι οι ακόλουθες:
 
  • Έμβασμα στον εργοδότη:
    Το Ειδικό Ανεργιακό Επίδομα καταβάλλεται στην επιχείρηση εφόσον υποβληθεί από την επιχείρηση διαδικτυακά η δήλωση ΕΕΑ.12 (ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ) που αφορά τη δήλωση για τα στοιχεία του λογαριασμού στον οποίο θα κατατεθεί το σύνολο των επιδομάτων με σχετικό αναλυτικό κατάλογο για κάθε εργοδοτούμενο. H επειχήρηση υποχρεούται να καταβάλει τα αντίστοιχα ποσά στους δικαιούχους. Προηγουμένως, γινόταν απευθείας το έμβασμα στους δικαιούχους.
  • Συναίνεση εργαζομένου:
    Στα προηγούμενα σχέδια, ο εργοδοτούμενος στον οποίο θα καταβαλλόταν το Ειδικό Ανεργιακό Επίδομα συναινούσε στην απασχόληση του στην επιχείρηση με την καταβολή της διαφοράς του μισθού του από το Ειδικό Ανεργιακό Επίδομα. Με τα νέα σχέδια, δεν γίνεται σχετική αναφορά.
  • Πλήρης καταβολή κοινωνικών ασφαλίσεων: Στα προηγούμενα σχέδια, ο εργοδότης είχε τη δυνατότητα να απασχολεί προσωπικό το οποίο λάμβανε Ειδικό Ανεργιακό Επίδομα στην επιχείρηση, καταβάλλοντας στο εν λόγω προσωπικό το υπόλοιπο του μισθού του και τις εισφορές στα Ταμεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων που αναλογούσαν στο επιπρόσθετο ποσό που θα καταβαλλόταν από τον εργοδότη. Πλέον, ο εργοδότης υποχρεούται να καταβάλει τις εισφορές στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων για το συνολικό ποσό της αμοιβής του εργοδοτούμενου.
  • Δύο αιτήσεις για την τουριστική βιομηχανία:
    Εάν μια επιχείρηση κατά την περίοδο 13/6/2020 μέχρι 30/6/2020 για κάποιο χρονικό διάστημα θα παραμείνει και ανοικτή και κλειστή, τότε θα πρέπει να υποβάλει ξεχωριστές αιτήσεις (ΕΕΑ.10 και ΕΕΑ.11) για κάθε περίοδο ανάλογα με την περίπτωση.
  • Βασική πλέον υποχρέωση των ξενοδοχειακών μονάδων και τουριστικών καταλυμάτων που συμμετέχουν στο Ειδικό Σχέδιο είναι να παρέχουν ελκυστικές προσφορές για προσέλκυση εσωτερικού τουρισμού, σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Τουρισμού. Η υποχρέωση αυτή θα εξετάζεται από το αρμόδιο Υφυπουργείο Τουρισμού καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος του Σχεδίου, ανεξάρτητα από την ημερομηνία καταβολής των Ειδικών Ανεργιακών Επιδομάτων.
  • Η επιχείρηση θα μπορεί να ενταχθεί στα Ειδικά Σχέδια, εφόσον υπάρχει Έκθεση Εγκεκριμένου Λογιστή (Υπόδειγμα Έκθεσης θα ανακοινωθεί).
 Τα εν λόγω Διατάγματα περιγράφονται σε συντομία πιο κάτω:

1. Ειδικό Σχέδιο Ξενοδοχειακών Μονάδων και Τουριστικών Καταλυμάτων – Όροι και προϋποθέσεις για ένταξη επιχειρήσεων στο παρόν Σχέδιο
  • Οποιαδήποτε ξενοδοχειακή μονάδα ή τουριστικό κατάλυμα που ασκεί οικονομική δραστηριότητα δύναται να ενταχθεί στο εν λόγω Σχέδιο εφόσον δεν έχει επαναδραστηριοποιηθεί ή έχει ή προβλέπει μείωση του κύκλου εργασιών της επιχείρησης πέραν του 40% για την περίοδο από τη 13η Ιουνίου 2020 μέχρι και την 30ή Ιουνίου 2020 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους και η μείωση του κύκλου εργασιών οφείλεται αποκλειστικά στην κατάσταση που περιήλθε η επιχείρηση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού COVID 19. Σε περίπτωση που η επιχείρηση δεν λειτουργούσε κατά το προηγούμενο έτος, τότε η σύγκριση θα γίνει με την περίοδο που προηγείται της 13ης Ιουνίου 2020, μη λαμβανομένης υπόψη οποιασδήποτε μείωσης του κύκλου εργασιών για την περίοδο από 16 Μαρτίου 2020 μέχρι και 12 Ιουνίου 2020.
  • Θα πρέπει να υποβληθεί η σχετική ηλεκτρονική αίτηση στο Έντυπο ΕΕΑ.9 από πρόσωπο που δεσμεύει την επιχείρηση σύμφωνα με το σχετικό Νόμο.
  • Βασική προϋπόθεση συμμετοχής στο Σχέδιο είναι να μην έχει απολυθεί οποιοσδήποτε υπάλληλος από την 1/3/2020–31/10/2020, εκτός για λόγους που αιτιολογείται απόλυση άνευ προειδοποιήσεως. Νοείται ότι οι επιχειρήσεις δεν θα μπορούν να απολύουν εργαζομένους για οικονομικούς λόγους κατά το ανωτέρω διάστημα.
  • Βασική υποχρέωση των ξενοδοχειακών μονάδων και τουριστικών καταλυμάτων που συμμετέχουν στο Σχέδιο είναι να παρέχουν ελκυστικές προσφορές για προσέλκυση εσωτερικού τουρισμού, σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Τουρισμού. Η υποχρέωση αυτή θα εξετάζεται από το αρμόδιο Υφυπουργείο Τουρισμού καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος του Σχεδίου, ανεξάρτητα από την ημερομηνία καταβολής των Ειδικών Ανεργιακών Επιδομάτων.
  • Σε επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο Σχέδιο, θα καταβάλλεται Ειδικό Ανεργιακό Επίδομα στο 90% των εργοδοτουμένων τους. Στο εναπομείναν 10%, περιλαμβάνονται οι διευθυντές μέτοχοι, συνέταιροι που κατέχουν πέραν του 20% των μετοχών, γενικοί διευθυντές και διευθυντικά στελέχη και κατά σειρά οι πιο υψηλόμισθοι εργοδοτούμενοι.
  • Για τις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο Σχέδιο, ο εργοδότης έχει τη δυνατότητα να απασχολεί προσωπικό στην επιχείρηση για το οποίο θα λαμβάνει Ειδικό Ανεργιακό Επίδομα, καταβάλλοντας στο εν λόγω προσωπικό το υπόλοιπο του μισθού. Ο εργοδότης υποχρεούται να καταβάλει τις ανάλογες εισφορές στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
  • Η επιχείρηση θα μπορεί να ενταχθεί στο Σχέδιο, εφόσον υποβληθεί μαζί με την ηλεκτρονική αίτηση Έκθεση Εγκεκριμένου Λογιστή (Υπόδειγμα Έκθεσης θα ανακοινωθεί):
    • Η οποία να υποστηρίζει τη μείωση του κύκλου εργασιών (πέραν του 40%) της επιχείρησης που θα συμμετέχει στο Σχέδιο εφόσον έχει επαναδραστηριοποιηθεί, και
    • Στην οποία θα αναφέρεται ρητά η περίοδος κατά την οποία η επιχείρηση λειτουργούσε ή όχι.
  • Το Ειδικό Ανεργιακό Επίδομα που καταβάλλεται σε δικαιούχους υπολογίζεται στο 60% της αξίας των ασφαλιστικών μονάδων. Το ποσό που δύναται να καταβληθεί για περίοδο ενός μηνός μη περιλαμβανομένης της Κυριακής δεν μπορεί να υπερβαίνει τα €1.214 ή να είναι μικρότερο από €360.
  • Το Ειδικό Ανεργιακό Επίδομα καταβάλλεται στην επιχείρηση εφόσον υποβληθεί από την επιχείρηση διαδικτυακά η δήλωση ΕΕΑ.12 «ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ» που αφορά τη δήλωση για τα στοιχεία του λογαριασμού στον οποίο θα κατατεθεί το σύνολο των επιδομάτων με σχετικό αναλυτικό κατάλογο για κάθε εργοδοτούμενο. Η επιχείρηση υποχρεούται να καταβάλει τα αντίστοιχα ποσά σε όσους δεν εργάστηκαν καθώς και σε όσους εργάστηκαν μαζί με το υπόλοιπο του μισθού.
2. Ειδικό Σχέδιο Οικονομικών Δραστηριοτήτων συνδεόμενων με την Τουριστική Βιομηχανία ή Οικονομικών Δραστηριοτήτων οι οποίες επηρεάζονται άμεσα από τον Τουρισμό ή Οικονομικών Δραστηριοτήτων που συνδέονται με Επιχειρήσεις που τελούν υπό Υποχρεωτική Πλήρη Αναστολή – Όροι και προϋποθέσεις για ένταξη επιχειρήσεων στο παρόν Σχέδιο
  • Οποιαδήποτε επιχείρηση:
    • Της οποίας η οικονομική δραστηριότητα συνδέεται με την τουριστική βιομηχανία, ή
    • Ασκεί οικονομική δραστηριότητα που επηρεάζεται άμεσα από τον Τουρισμό, ή
    • Ασκεί οικονομική δραστηριότητα που συνδέεται με επιχείρηση η οποία τελεί υπό υποχρεωτική πλήρη αναστολή, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα Διατάγματα του Υπουργείου Υγείας ή/ και τις σχετικές Αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου,
      δύναται να ενταχθεί στο παρόν Σχέδιο εφόσον έχει ή προβλέπει μείωση του κύκλου εργασιών της πέραν του 55% για την περίοδο από τη 13η Ιουνίου 2020 μέχρι και την 30ή Ιουνίου 2020 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους και η μείωση του κύκλου εργασιών τους οφείλεται αποκλειστικά στην κατάσταση που περιήλθε η επιχείρησή τους λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού COVID 19. Σε περίπτωση που η επιχείρηση δεν λειτουργούσε κατά το προηγούμενο έτος, τότε η σύγκριση θα γίνει με περίοδο που προηγείται της 13ης Ιουνίου 2020, μη λαμβανομένης υπόψη οποιασδήποτε μείωσης του κύκλου εργασιών για την περίοδο από 16 Μαρτίου 2020 μέχρι και 12 Ιουνίου 2020.
  • Η επιχείρηση θα θεωρείται συνδεδεμένη με τις υπό αναφορά οικονομικές δραστηριότητες υπό την προϋπόθεση ότι ο κύκλος εργασιών της επιχείρησης κατά 40% προέρχεται από τις εν λόγω οικονομικές δραστηριότητες.
  • Για όσες επιχειρήσεις θα επαναδραστηριοποιηθούν εντός του χρονικού διαστήματος 13/6/2020 μέχρι 30/6/2020, να υποβληθεί η σχετική ηλεκτρονική αίτηση στο Έντυπο ΕΕΑ.10 από πρόσωπο που δεσμεύει την επιχείρηση σύμφωνα με το σχετικό Νόμο.
  • Για όσες επιχειρήσεις δεν θα επαναδραστηριοποιηθούν εντός του χρονικού διαστήματος 13/6/2020 μέχρι 30/6/2020, να υποβληθεί η σχετική ηλεκτρονική αίτηση στο Έντυπο ΕΕΑ.11 από πρόσωπο που δεσμεύει την επιχείρηση σύμφωνα με το σχετικό Νόμο.
  • Εάν μια επιχείρηση κατά την περίοδο 13/6/2020 μέχρι 30/6/2020 για κάποιο χρονικό διάστημα θα παραμείνει και ανοικτή και κλειστή, τότε θα πρέπει να υποβάλει ξεχωριστές αιτήσεις (ΕΕΑ.10 και ΕΕΑ.11) για κάθε περίοδο ανάλογα με την περίπτωση.
  • Βασική προϋπόθεση συμμετοχής στο παρόν Σχέδιο είναι να μην έχει απολυθεί οποιοσδήποτε υπάλληλος από την 1/3/2020-31/10/2020, εκτός για λόγους που αιτιολογείται απόλυση άνευ προειδοποιήσεως. Νοείται ότι οι επιχειρήσεις δεν θα μπορούν να απολύουν εργαζομένους για οικονομικούς λόγους κατά το ανωτέρω διάστημα.
  • Για επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο παρόν Σχέδιο, οι οποίες απασχολούν μέχρι 3 εργοδοτουμένους και θα επαναδραστηριοποιηθούν, θα καταβάλλεται στην επιχείρηση Ειδικό Ανεργιακό Επίδομα στο 100% των εργοδοτουμένων τους.
  • Για επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο παρόν Σχέδιο, οι οποίες απασχολούν πέραν των 3 εργοδοτουμένων και θα επαναδραστηριοποιηθούν, θα καταβάλλεται στην επιχείρηση Ειδικό Ανεργιακό Επίδομα στο 60% των εργοδοτουμένων τους.
  • Σε επιχειρήσεις, οι οποίες δεν θα επαναδραστηριοποιηθούν θα καταβάλλεται Ειδικό Ανεργιακό Επίδομα στο 80% των εργοδοτουμένων τους και θα πρέπει να υποβάλουν την αίτηση ΕΕΑ.11.
  • Για τις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο παρόν Σχέδιο, ο εργοδότης έχει τη δυνατότητα να απασχολεί προσωπικό στην επιχείρηση εφόσον έχει επαναδραστηριοποιηθεί, για το οποίο θα λαμβάνει Ειδικό Ανεργιακό Επίδομα, καταβάλλοντας στο εν λόγω προσωπικό το υπόλοιπο του μισθού. Ο εργοδότης υποχρεούται να καταβάλει τις ανάλογες εισφορές στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
  • Για επιχείρηση που δραστηριοποιείται θα πρέπει να κατέχει Έκθεση Εγκεκριμένου Λογιστή (Υπόδειγμα Έκθεσης θα ανακοινωθεί) και να υποβάλει το έντυπο ΕΕΑ.10:
    • Η οποία να υποστηρίζει τη μείωση του κύκλου εργασιών (πέραν του 55%) της επιχείρησης που θα συμμετέχει στο Σχέδιο (εάν δραστηριοποιείται),
    • Η οποία να υποστηρίζει ότι το 40% του κύκλου εργασιών προέρχεται από τις οικονομικές δραστηριότητες που περιγράφονται πιο πάνω, και
    • Στην οποία θα αναφέρεται ρητά η περίοδος κατά την οποία η επιχείρηση λειτουργούσε ή όχι.
  • Για επιχείρηση που δεν δραστηριοποιείται, θα πρέπει να κατέχει Έκθεση Εγκεκριμένου Λογιστή (Υπόδειγμα Έκθεσης θα ανακοινωθεί) και να υποβάλει το έντυπο ΕΕΑ.11:
    • Η οποία να υποστηρίζει ότι το 40% του κύκλου εργασιών προέρχεται από τις οικονομικές δραστηριότητες που περιγράφονται πιο πάνω, και
    • Στην οποία θα αναφέρεται ρητά η περίοδος κατά την οποία η επιχείρηση λειτουργούσε.
  • Το Ειδικό Ανεργιακό Επίδομα που καταβάλλεται σε δικαιούχους υπολογίζεται στο 60% της αξίας των ασφαλιστικών μονάδων. Το ποσό που δύναται να καταβληθεί για περίοδο ενός μηνός μη περιλαμβανομένης της Κυριακής δεν μπορεί να υπερβαίνει τα €1.214 ή να είναι μικρότερο από €360.
  • Το Ειδικό Ανεργιακό Επίδομα καταβάλλεται στην επιχείρηση εφόσον υποβληθεί από την επιχείρηση διαδικτυακά η δήλωση ΕΕΑ.12 «ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ» που αφορά τη δήλωση για τα στοιχεία του λογαριασμού στον οποίο θα κατατεθεί το σύνολο των επιδομάτων με σχετικό αναλυτικό κατάλογο για κάθε εργοδοτούμενο. Η επιχείρηση υποχρεούται να καταβάλει τα αντίστοιχα ποσά σε όσους δεν εργάστηκαν καθώς και σε όσους εργάστηκαν μαζί με το υπόλοιπο του μισθού.
3. Ειδικό Σχέδιο Πλήρους Αναστολής των Εργασιών της Επιχείρησης– Όροι και προϋποθέσεις για ένταξη επιχειρήσεων στο παρόν Σχέδιο
  • Η επιχείρηση να τελεί υπό υποχρεωτική πλήρη αναστολή, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα Διατάγματα του Υπουργού Υγείας και τις σχετικές Αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου που βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα www.pio.gov.cy/coronavirus και δεν έχει διαφοροποιηθεί η φύση ή και ο τρόπος δραστηριοποίησής της εφόσον δεν ασκεί καμία οικονομική δραστηριότητα, εξαιρουμένων των διοικητικών εργασιών που είναι απαραίτητες στην επιχείρηση.
  • Βασική προϋπόθεση συμμετοχής στο Σχέδιο είναι να μην απολυθεί οποιοσδήποτε υπάλληλος από την 1/3/2020-31/10/2020, εκτός για λόγους που αιτιολογείται απόλυση άνευ προειδοποιήσεως. Νοείται ότι οι επιχειρήσεις δεν θα μπορούν να απολύουν εργαζομένους για οικονομικούς λόγους κατά το ανωτέρω διάστημα.
  • Να υποβληθεί η σχετική ηλεκτρονική αίτηση στο Έντυπο ΕΕΑ.3 από πρόσωπο που δεσμεύει την επιχείρηση σύμφωνα με το σχετικό Νόμο.
  • Για επιχειρήσεις που εργοδοτούν μέχρι 9 εργοδοτουμένους δύναται να καταβάλλεται Ειδικό Ανεργιακό Επίδομα σε όλους τους εργοδοτουμένους της επιχείρησης ανεξαρτήτως της ιδιότητας των προσώπων αυτών.
  • Για επιχειρήσεις που εργοδοτούν πέραν των 9 εργοδοτουμένων, θα καταβληθεί Ειδικό Ανεργιακό Επίδομα στο 90% των εργοδοτουμένων τους. Στο εναπομείναν 10% περιλαμβάνονται οι διευθυντές μέτοχοι, συνέταιροι που κατέχουν πέραν του 20% των μετοχών, γενικοί διευθυντές, διευθυντικά στελέχη και οι κατά σειρά πιο υψηλόμισθοι εργοδοτούμενοι.
  • Η περίοδος καταβολής του Ειδικού Ανεργιακού Επιδόματος θα θεωρείται περίοδος εξομοιούμενης ασφάλισης για σκοπούς εισφορών στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και θα πιστωθεί αναλόγως ο ασφαλιστικός λογαριασμός του δικαιούχου.
  • Η επιχείρηση θα μπορεί να ενταχθεί στο Σχέδιο μόνο μετά από υπεύθυνη δήλωση/εξουσιοδότηση προσώπου που δεσμεύει την επιχείρηση σύμφωνα με το σχετικό Νόμο.
  • Το Ειδικό Ανεργιακό Επίδομα που καταβάλλεται σε δικαιούχους υπολογίζεται στο 60% της αξίας των ασφαλιστικών μονάδων. Το ποσό που δύναται να καταβληθεί για περίοδο ενός μηνός μη περιλαμβανομένης της Κυριακής δεν μπορεί να υπερβαίνει τα €1.214 ή να είναι μικρότερο από €360.
  • Το Ειδικό Ανεργιακό Επίδομα καταβάλλεται στην επιχείρηση εφόσον υποβληθεί από την επιχείρηση διαδικτυακά η δήλωση ΕΕΑ.12 «ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ» που αφορά τη δήλωση για τα στοιχεία του λογαριασμού στον οποίο θα κατατεθεί το σύνολο των επιδομάτων με σχετικό αναλυτικό κατάλογο για κάθε εργοδοτούμενο. Η επιχείρηση υποχρεούται να καταβάλει τα αντίστοιχα ποσά στους εργοδοτουμένους της.
4. Ειδικό Σχέδιο για Επιχειρήσεις Ορισμένων Οικονομικών Δραστηριοτήτων– Όροι και προϋποθέσεις για ένταξη επιχειρήσεων στο παρόν Σχέδιο
  • Η επιχείρηση να μην ασκεί οποιαδήποτε από τις οικονομικές δραστηριότητες που παρουσιάζονται στον Πίνακα Α που επισυνάπτεται πιο κάτω και να υφίσταται μείωση του κύκλου εργασιών της επιχείρησης πέραν του 40%. Η μείωση του κύκλου εργασιών τους πέραν του 40% υπολογίζεται για την περίοδο από τη 13η Ιουνίου 2020 μέχρι και την 30ή Ιουνίου 2020 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους και η μείωση του κύκλου εργασιών τους οφείλεται αποκλειστικά στην κατάσταση που περιήλθε η επιχείρηση τους λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού COVID 19. Σε περίπτωση που η επιχείρηση δεν λειτουργούσε κατά το προηγούμενο έτος, τότε η σύγκριση θα γίνει με περίοδο που προηγείται της 13ης Ιουνίου 2020 μη λαμβανομένης υπόψη οποιασδήποτε μείωσης του κύκλου εργασιών για την περίοδο από 16 Μαρτίου 2020 μέχρι και 12 Ιουνίου 2020.
  • Πίνακας Α
    1) Υπεραγορές
    2) Δορυφορικές και άλλες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες
    3) Παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος
    4) Χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες, περιλαμβανομένων των Αδειοδοτημένων Τραπεζικών Ιδρυμάτων
    5) Ιατροί
    6) Νοσοκομειακές Δραστηριότητες
    7) Γηροκομεία
    8) Παραγωγή φαρμακευτικών σκευασμάτων
    9) Χονδρικό εμπόριο φαρμακευτικών προϊόντων
    10) Φαρμακεία
    11) Εμπόριο ιατρικών και ορθοπεδικών ειδών
    12) Αρτοποιία
    13) Λιανικό εμπόριο (περιλαμβανομένης της πώλησης αυτοκινήτων και άλλων οχημάτων)
    14) Χονδρικό εμπόριο ηλεκτρικών συσκευών, ενδυμάτων και υποδημάτων, αρωμάτων και καλλυντικών, χαλιών, επίπλων και φωτιστικών και άλλων ειδών οικιακής χρήσης
    15) Πρατήρια Πώλησης Καυσίμων
    16) Συντήρηση και επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων (περιλαμβανομένης της πώλησης εξαρτημάτων)
    17) Οικοδομική βιομηχανία
    18) Συναφείς με την οικοδομική βιομηχανία οικονομικές δραστηριότητες, περιλαμβανομένου και του χονδρικού εμπορίου που σχετίζεται με την οικοδομική βιομηχανία
    19) Κατασκευή έργων, δρόμων, γεφυρών και άλλες κατασκευαστικές δραστηριότητες
    20) Κατασκευή και προμήθεια εξοπλισμού για οικίες, γραφεία, εργοστάσια και παρόμοια
    21) Κτηνιατρικές Δραστηριότητες
    22) Οικονομική δραστηριότητα εκπαίδευσης (εκτός Φροντιστήρια, Σχολές Χορού και παρόμοια*)
    23) Κομμωτήρια / Κουρεία / Κέντρα Αισθητικής και άλλων Προσωπικών Υπηρεσιών24) Νομικές, Λογιστικές και Συμβουλευτικές Υπηρεσίες και άλλες παρόμοιες
    25) Δραστηριότητες αθλητικών ομίλων και άλλες παρόμοιες δραστηριότητες
    26) Δραστηριότητες Επιχειρηματικών, Εργοδοτικών, Επαγγελματικών, Συνδικαλιστικών, Θρησκευτικών Οργανώσεων και συναφείς δραστηριότητες
    27) Εμπορικοί αντιπρόσωποι
    28) Δραστηριότητες γραφείων τελετών
    29) Δραστηριότητες πλυντηρίων κάθε είδους
    30) Πρωτογενής τομέας
    31) Φυτώρια, εκτός ανθοκομεία
    32) Δραστηριότητες προγραμμάτων ηλεκτρονικών συστημάτων και συναφείς δραστηριότητες (περιλαμβανομένου του χονδρικού εμπορίου)
    33) Τυχερά παιχνίδια και στοιχήματα
    34) Υπηρεσίες σε σχέση με ακίνητη ιδιοκτησία
    35) Δραστηριότητες καθαρισμού
* Τα οποία συμμετείχαν στα Ειδικά Σχέδια και δεν θα λειτουργήσουν τους καλοκαιρινούς μήνες.
  • Βασική προϋπόθεση συμμετοχής στο Σχέδιο είναι να μην έχει απολυθεί οποιοσδήποτε υπάλληλος από την 1/3/2020-31/10/2020, εκτός για λόγους που αιτιολογείται απόλυση άνευ προειδοποιήσεως. Νοείται ότι οι επιχειρήσεις δεν θα μπορούν να απολύουν εργαζομένους για οικονομικούς λόγους κατά το ανωτέρω διάστημα.
  • Να υποβληθεί η σχετική ηλεκτρονική αίτηση στο Έντυπο ΕΕΑ.13 από πρόσωπο που δεσμεύει την επιχείρηση σύμφωνα με το σχετικό Νόμο για την περίοδο από 13 Ιουνίου 2020 μέχρι 30 Ιουνίου 2020.
  • Για επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο παρόν Σχέδιο, οι οποίες απασχολούν μέχρι 3 εργοδοτουμένους, θα καταβάλλεται στην επιχείρηση Ειδικό Ανεργιακό Επίδομα στο 100% του συνολικού αριθμού των εργοδοτουμένων τους.
  • Για επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο παρόν Σχέδιο, οι οποίες απασχολούν πέραν των 3 εργοδοτουμένων, θα καταβάλλεται στην επιχείρηση Ειδικό Ανεργιακό Επίδομα στο 45% του συνολικού αριθμού των εργοδοτουμένων τους.
  • Για τις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο παρόν Σχέδιο, ο εργοδότης έχει τη δυνατότητα να απασχολεί προσωπικό στην επιχείρηση, για το οποίο θα λαμβάνει Ειδικό Ανεργιακό Επίδομα, καταβάλλοντας στο εν λόγω προσωπικό το υπόλοιπο του μισθού τους. Ο εργοδότης υποχρεούται να καταβάλει τις ανάλογες εισφορές στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
  • Η επιχείρηση θα μπορεί να ενταχθεί στο παρόν Ειδικό Σχέδιο, εφόσον υπάρχει Έκθεση Εγκεκριμένου Λογιστή, η οποία να υποστηρίζει τη μείωση του κύκλου εργασιών (πέραν του 40%) της επιχείρησης που θα συμμετέχει στο Ειδικό Σχέδιο (υπόδειγμα Έκθεσης θα ανακοινωθεί).
  • Το Ειδικό Ανεργιακό Επίδομα που καταβάλλεται σε δικαιούχους υπολογίζεται στο 60% της αξίας των ασφαλιστικών μονάδων. Το ποσό που δύναται να καταβληθεί για περίοδο ενός μηνός μη περιλαμβανομένης της Κυριακής δεν μπορεί να υπερβαίνει τα €1.214 ή να είναι μικρότερο από €360.
  • Το Ειδικό Ανεργιακό Επίδομα καταβάλλεται στην επιχείρηση εφόσον υποβληθεί από την επιχείρηση διαδικτυακά η δήλωση ΕΕΑ.12 «ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ» που αφορά τη δήλωση για τα στοιχεία του λογαριασμού στον οποίο θα κατατεθεί το σύνολο των επιδομάτων με σχετικό αναλυτικό κατάλογο για κάθε εργοδοτούμενο. Η επιχείρηση υποχρεούται να καταβάλει τα αντίστοιχα ποσά σε όσους δεν εργάστηκαν καθώς και σε όσους εργάστηκαν μαζί με το υπόλοιπο του μισθού.
5. Ειδικό Σχέδιο Στήριξης Ανέργων
  • Οποιοδήποτε πρόσωπο, το οποίο είναι εγγεγραμμένο ως κανονικός άνεργος στο Μητρώο της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης και λάμβανε ανεργιακό επίδομα, για το οποίο έχει εξαντλήσει το δικαίωμα για πληρωμή είτε τον Ιανουάριο, είτε το Φεβρουάριο, είτε το Μάρτιο, είτε τον Απρίλιο 2020, είτε το Μάιο 2020, είτε τον Ιούνιο 2020 δύναται να ενταχθεί στο Σχέδιο Ειδικού Επιδόματος.
  • Πρόσωπο που αναφέρεται στην παράγραφο πιο πάνω υποβάλλει ηλεκτρονικά αίτηση για συμμετοχή στο Σχέδιο στο Έντυπο ΕΕΑ.8.
  • Το Ειδικό Επίδομα Στήριξης Ανέργων καταβάλλεται εφόσον υποβληθεί από την αιτήτρια ή τον αιτητή διαδικτυακά η δήλωση ΕΕΑ.6 «ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ» που αφορά τη δήλωση για τα στοιχεία του λογαριασμού στον οποίο θα κατατεθεί το επίδομα και εφόσον δεν έχει ήδη καταχωρηθεί και επιβεβαιωθεί.
  • Το Ειδικό Επίδομα θα ισούται με ποσό €360 για περίοδο ενός μηνός.
  • Το Ειδικό Επίδομα Στήριξης Ανέργων θα παραχωρείται μόνο μετά από υπεύθυνη δήλωση/εξουσιοδότηση του αιτητή.
Επαφές:
Για επιπρόσθετες πληροφορίες ή/και διευκρινήσεις, παρακαλώ επικοινωνήστε με τους:

Χρίστο Χριστοδούλου
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: c.christodoulou@moore-limassol.com.cy

Λάκη Σαββίδη
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: l.savvides@moore-limassol.com.cy

Σκεύη Κούλα
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: p.koula@moore-limassol.com.cy